Bašćanska staza glagoljice

Glagoljica je staroslavensko pismo začeto oko sredine 9. stoljeća. Postoji uglata i obla glagoljica.

Baška i Jurandvor poznati su upravo po glagoljici zbog Bašćanske ploče koja je otkrivena 1851. godine. Ona se originalno nalazila u Jurandvoru u crkvi sv. Lucije te je zapravo potvrda darovanja zemljišta crkve sv. Lucije benediktincima od kralja Zvonimira. Datira oko 1100. godine. Teška je preko 800 kg i služila je kao dio oltara koji je odvajao puk od svećenstva. Nekada je bila položena što je rezultiralo raznim teško čitljivim dijelovima koji su zbog habanja izglađeni.

Crkva svete Lucije
Unutrašnjost crkve
Bašćanska ploča
Detalj
Glagoljaško pismo

Glagoljica je bitna otoku Krku i Hrvatskoj jer predstavlja pismenost slavenskog naroda, a kao prvi pisani spis glagoljice Bašćanska ploča predstavlja temelj naše otočne kulture.

U znak poštovanja prema baštini Baška i njeni mještani su napravili predivan put posvećen glagoljici pod imenom Bašćanska staza glagoljice. Radi se o nizu skulptura glagoljaških slova kroz koje se može upoznati glagoljica i bašćanska kotlina sa njenim naseljima.

Skulpture se razlikuju po veličini i značenju, a svaka skulptura i slovo ima posvetu i objašnjenje uz njega. Najveće i najteže slovo na stazi glagoljice je slovo A kod Treskavca te je ujedno i najveći kameni monolit u Hrvatskoj! Slovo je posvećeno gradu Zagrebu.

Slovo “A”

Razna slova se nalaze na raznim mjestima i pozivaju na istraživanje – tako da se neka mogu naći uz samu cestu, neka pješice, neka na zanimljivim lokacijama ili panoramama.

Izvor Žanca slavi skulptura na kojoj su dva slova glagoljice Ž i E koji simboliziraju riječi Žanac est govoreći da je tu izvor rijeke Žanac. Iako većina straze čine manje skulpture i slova ima puno iznimki u stazi koje će iznenaditi ili lokacijom ili veličinom ili izradom.

“Ž” i “E”

Uz slovo A je svakako upečatljivo ogromno slovo L između Drage Bašćanske i Jurandvora. Specifično je ne samo po veličini i težini već i po logici izrade: napravljeno je od tri odvojena kamena koji su položeni jedno na drugo, simbolizirajući time izradu suhozida koji su također rađeni “suhom” gradnjom, pažljivim polaganjem kamena na kamen bez vezivnog materijala.

Slovo “L”

Slovo B je logično postavljeno na ulazu u grad Bašku kojem je i posvećeno. Razlikuje se izradom od većina skulptura jer je napravljena probojem u kamenu.

Slovo “B”

Iznimke su na stazi i dvije kamene klupe koje imaju na sebi napisane čitave rečenice kao poruke istraživačima.

Novijeg je datuma i reljef ruže vjetrova koja se nalazi na samoj rivi u Baški. Glagoljicom su isklesana imena vjetrova koji najčešće pušu u Baški, a u sredini samog spomenika je stavljeno univerzalno slovo omega koje prezentira ujedinjenje i simbolizira zaštitu čitave bašćanske doline. Omega je također simbol beskonačnosti i vječnosti.

Put ima čak 36 spomenika kulture posvećenih glagoljici što čine ovu stazu jedinstvenom za čitavu Hrvatsku! Otkrivanjem svih skulptura otključati ćete ne samo tajne glagoljice već i otkriti čitavu Bašku i bašćansku dolinu sa svim njenim ljepotama i više ili manje skrivenim lokacijama. Uživajte!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here