TOP 7 događanja na otoku Krku

Otok Krk nudi bogati program događanja. Uz nove programe svake godine postoji set programa po kojima je svaka destinacija poznata. Kada govorimo o ovim tradicionalnim programima onda svakako moramo spomenuti sljedeće programe po mjestima održavanja:

Krčki sajam: velike pozornice i bogat program na poznatom krčkom događanju kreću! Duh srednjeg vijeka, Frankopana, radionice i jaki koncertni program. Krčki sajam nije samo podsjetnik prošlih vremena već i novi način života koji zavlada Krkom tih tri dana. Gradom patroliraju vojnici pod punom opremom ili možda naletite na žonglere koji zabavljaju publiku ali jedno je sigurno – zabave neće manjkati! Očekujte Krčki sajam krajem kolovoza.

Uz srednjovjekovnu tematiku na štandovima, rukotvorine i radionice, grad Krk također i prezentira poznati Krčki pršut koji je dobio europsku značkicu kvalitete. A kada nestane sunce, nekoliko pozornica se aktivira i kreće zabavni program do kasno u noć!

Crna ovca: Baška već niz godina ima poznatu Crnu ovcu – festival koji slavi ono po čemu je Baška poznata: ovca, predivna priroda, gostoljubivost, janjetina i odličan glazbeni program! Crna ovca se tradicionalno održava sredinom svibnja, a maskote Crne ovce su posvuda tih dana, bogati outdoor program, vrhunska klopa i sjajna muzika noću – tih nekoliko dana u Baški sve se mijenja i ima ljudi koji čitavu godinu čekaju baš ovaj top event u Baški, s pravom!

Ako niste bili – morate iskusiti Crnu ovcu iz prve ruke. Prijavite se na programe, kušajte lokalnu kuhinju i gostoljubivost i uživajte navečer uz prijatelje. Zabava je zagarantirana!

Užance: Vrbnik je grad povijesti. Srednjovjekovni grad Frankopana se oduvijek ponosio svojim narodnim običajima, tradicijom i folklorom. Grad sopela i tesneka ponosno stoji iznad mora i iza poja. Kada sudjelujete u vrbničkim užancama onda vidite kako je Vrbnik nekada izgledao – motanje šurlica, kuhanje večere uz kamin i vatru, priče o prošlim vremenima, ples u nošnjama uz sopile, veš se suši po starom gradu iznad ulica. Ta domaća atmosfera je opuštena, a opet zarazna za posjetitelje. Nitko jednostavno nije imun na vrbnički šarm! Iako događanje nema fiksni termin svake godine se očekuje u mjesecu kolovozu.

Puntarski ribarski dani i Migavica u Šilu: Zbog činjenice da je Krk otok, razna mjesta na otoku su izravno povezana sa morem. More im je pružalo izvor posla, izvor hrane i postoji duboko poštovanje prema njemu.

Ribarskih fešti je na otoku mnogo, ali fešte u Puntu uvijek donose odličnu hranu i često su podsjetnik na to kako se nekada jedrilo prije modernih brodova. Stare barke i jedra zavladaju puntarskom valom i sve se usporava na ritam mora i valova.

U Šilu je Migavica ranojutarnje potezanje mreže postala tradicionalno događanje koje goste budi rano iz kreveta u kolovozu, što zbog znatiželje što zbog limene glazbe koja od ranog jutra kreće po mjestu svirajući i pozivajući ljude na jutarnju feštu. Iako je potezanje mreža simboličnog karaktera, budi veliku znatiželju svih prisutnih i lijepo je vidjeti kako se lokalni mještani drže tradicije kako bi i nove generacije znale kako se to radilo nekada!

Sensa je fešta od sira u Dubašnici, na području Malinske. Ova fešta ima tradicionalnu utrku sira gdje se mještani natječu tko je brži u utrci pored crkve sv. Apolinara, a nagrada je dakako – sir! Kasnije se narod spušta na rivu gdje ih očekuju prigodni programi i štandovi koji prodaju također sir i sirne proizvode (te maslinovo ulje). Ples folklora i zabavni program uvijek prati ovu manifestaciju čineći je time lijepo zaokruženom pričom o lokalnom siru, tradiciji i dobroj zabavi. Sensa se slavi krajem svibnja kada se slavi i blagdan Uzašašća.

Antički dani su jedna od najpoznatijih atrakcija općine Omišalj. Na antičkom lokalitetu Fulfiniumu, ovaj grad ponovno oživi! Uz prigodnu kostimografiju te razne radionice, šatore, konje, vojnike i zabavljače – dani Cezara i njegovih legija kao da su opet s nama! Od trenutka kada dođete na šetnicu na početku lokaliteta, vam se odjeća koju možete obući kako bi se uklopili u duh vremena. Isto vrijedi i za frizuru jer na štandu za frizure dobivate pravi antički look. Jednom kada počnete koračati lokalitetom uz sve ljude koji su prisutni, dobivate onaj osjećaj autentičnosti i živosti koja je nekada bila svakodnevnica Fulfiniuma. Sudjelujte u Antičkim danima koji se tradicionalno održavaju sredinom srpnja na antičkom lokalitetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here